Indgroede hår – Hvordan undgår du dem?

Få glatte ben uden indgroede hår med Veet hårfjerningsprodukter

Få glatte ben uden indgroede hår med Veet hårfjerningsprodukter

Hvad er indgroede hår?

Mennesker har hår over det meste af kroppen, vi har dog ikke hår på steder som håndflader og læber. De fleste vælger at fjerne hår på dele af kroppen, de mest almindelige områder er, ansigtet, ben, armhuler, intime områder, og ryggen. Når man fjerner hår gør man det oftest for at få en lækker, glat og hårfri hud, men man kan også risikere at få indgroede hår efter barbering.

Indgroede hår er hår, der begynder at vokse indad fordi det ikke kan trænge igennem huden. Du kan få indgroede hår overalt på kroppen, men du vil oftest opleve at få indgroede hår efter hårfjerning.

Hvordan ser et indgroet hår ud?

Et indgroet hår kan bedst sammenlignes med udseendet på en bums. Et indgroet hår vil oftest begynde som en rød prik på huden, og den kan give svie og rødme. Hvis du ikke behandler et indgroet hår, så kan du risikere at det bliver betændt, og i værste tilfælde kan det ende med at blive en byld. Derfor er det vigtigt, så vidt det er muligt at undgå de indgroede hår.

Hvor kan man få indgroede hår?

Du får oftest indgroede hår de steder på kroppen, hvor du fjerner hår. For kvinder er det oftest i de intime områder som bikinilinjen, og for mænd er det ofte på halsen efter barbering.

Det er oftest efter barbering at du kan opleve at få problemer med indgroede hår i bikinilinjen. Især kvinder der går med stramme bukser eller stramme elastikker på trusserne, kan risikere at få indgroede hår, da friktionen fra tøjet kan irritere huden og give indgroede hår.

Hvorfor får man indgroede hår?

Indgroede hår (eller pseudofolliculitis barbae, hvis det passer dig bedre) er desværre en risiko man er nødt til at acceptere, hvis man anvender hårfjerningsmetoder, der ikke er permanente. Indgroede hår opstår, når hårsækkene bliver blokkerede af døde hudceller, og det er et resultat af, at hårene begynder at vokse sidelæns inden under huden. Indgroede hår forekommer især, hvis hårene er krøllede, grove eller er blevet barberede for nyligt. Disse hår kan endda gro ud af huden før de krøller for derefter at gro ind i huden igen.

Du opdager det indgroede hår ved, at der forekommer en lille bums på stedet, der kan klø meget – du kan muligvis få øje på det indgroede hår inde under huden.

Du skal være usandsynlig heldig, hvis du aldrig kommer til at lide af et af disse indgroede hår, så her er nogle tips du kan følge for at undgå indgroede hår og minimere risikoen for at disse hår vil dukke op.

Eksfolier din hud og undgå indgroede hår

Eksfoliering er det første og mest effektive forsvar mod indgroede hår. Når din hud eksfolierer, skiller den sig af med død hud og opbygger nogle olier, der blokkerer hårsækkene og gør, at hårene vokser tilbage af sig selv. Det bedste tidspunkt at gøre dette er i karbadet eller under bruseren. Start med at skrubbe huden med en frottersvamp eller en eksfolieringssvamp inden du stiger ind i badet. Det vil gøre den tørre hud mere smidig. Skyl nu kroppen fra top til tå og skrub derefter huden i små cirkler. Start helt nede fra fødderne og arbejd dig stille og roligt op ad kroppen og husk at vær meget forsigtig omkring bikinizonen, da huden kan være meget følsom. Det burde ikke tage lang tid, men du kommer langt i kampen mod de indgroede hår med denne enkle rutine.

Undgå indgroede hår med den rigtige hårfjerningsmetode

Der er en større tendens til at få indgroede hår ved nogle hårfjerningsmetoder frem for andre, så det er vigtigt, at du vælger den helt rigtige hårfjerningsmetode for dig.

  • Barbering er hurtigt, men de grove afskårne hår har en større chance for at grave sig ned i huden og gro indad. Barberer du dig oftest med skraber, er det vigtigt at du bruger et skarpt blad, det er vigtigt at du ikke deler skraber med nogen, da du øger risikoen for at få infektion i huden. Det er også en god idé at bruge barberskum, da det mindsker riskioen for skader på huden.
  • Noget lignende kan ske med hårfjerningscremer, da det også er en form for kosmetisk hårfjerning. Men fordi hårene her opløses, og ikke skæres, er risikoen for at få indgroede hår betydelig mindre end ved barbering.
  • Voksbehandling er ofte den bedste løsning, hvis du vil undgå indgroede hår, da den oftest fjerner hele håret helt nede ved roden. Da håret gror helt forfra, er det vigtigt at du eksfolierer for at holde dine hårrødder blottede for at sikre, at de ikke fører håret tilbage i huden. Her er varm voks den bedste løsning, da varmen derudover også får porrerne til at åbne sig, så hårene kan fjernes ordenligt.

Lige meget hvilken metode du vælger, er det vigtigt, at du lærer at udføre den ordenligt, da det ofte er en forkert fremgangsmåde der er skyld i, at de indgroede hår dukker op. Så husk altid at læse brugsanvisningen på Veets hårfjerningsprodukter og husk, at øvelse gør mester!

5 gode råd til at fjerne indgroet hår

Mange indgroede hår vil gå i sig selv med tiden, men hvis du kan se at hårstrået er brudt igennem huden, kan du med fordel forsøge at fjerne det, så du kan lade hårsækken hele.

  1. Vask hudområdet med en mild sæbe og varmt vand. Hvis hudområdet ikke er alt for irriteret af det indgroede hår, så kan du med fordel eksfoliere det blidt.
  2. Hold en varm og fugtig vaskeklud på området med det indgroede hår. Det kan hjælpe med at blødgøre hårsækken og gøre det nemmere at fjerne det indgroede hår.
  3. Brug en steril pincet, og få forsigtigt fat i hårstrået.
  4. Når du har godt fat i hårstrået, træk hårdt opad for at fjerne håret i ét ryk!
  5. Vask efterfølgende hudområdet igen med varmt vand, og brug igen vaskekluden til at blødgøre og afhjælpe evt. begyndende irritation i huden.