Indgroede hår – Hvordan undgår du dem?

Indgroede hår (eller pseudofolliculitis barbae, hvis det passer dig bedre) er desværre en risiko man er nødt til at acceptere, hvis man anvender hårfjerningsmetoder, der ikke er permanente. De opstår, når hårsækkene bliver blokkerede af døde hudceller, og det er et resultat af, at hårene begynder at vokse sidelæns inden under huden. De forekommer især, hvis hårene er krøllede, grove eller er blevet barberede for nyligt. Disse hår kan endda gro ud af huden før de krøller for derefter at gro ind i huden igen.

Du opdager det indgroede hår ved, at der forekommer en lille bums på stedet, der kan klø meget – du kan muligvis få øje på det indgroede hår inde under huden.

Du skal være usandsynlig heldig, hvis du aldrig kommer til at lide af et af disse indgroede hår, så her er nogle tips du kan følge for at undgå dem og minimere risikoen for at disse hår vil dukke op.

Eksfoliering

Eksfoliering er det første og mest effektive forsvar mod indgroede hår. Når din hud eksfolierer, skiller den sig af med død hud og opbygger nogle olier, der blokkerer hårsækkene og gør, at hårene vokser tilbage af sig selv. Det bedste tidspunkt at gøre dette er i karbadet eller under bruseren. Start med at skrubbe huden med en frottersvamp eller en eksfolieringssvamp inden du stiger ind i badet. Det vil gøre den tørre hud mere smidig. Skyl nu kroppen fra top til tå og skrub derefter huden i små cirkler. Start helt nede fra fødderne og arbejd dig stille og roligt op ad kroppen og husk at vær meget forsigtig omkring bikinizonen, da huden kan være meget følsom. Det burde ikke tage lang tid, men du kommer langt i kampen mod de indgroede hår med denne enkle rutine.

Vælg den rigtige hårfjerningsmetode

Der er en større tendens til at få indgroede hår ved nogle hårfjerningsmetoder frem for andre, så det er vigtigt, at du vælger den helt rigtige for dig.

  • Barbering er hurtigt, men de grove afskårne hår har en større chance for at grave sig ned i huden og gro indad.
  • Noget lignende kan ske med hårfjerningscremer, da det også er en form for kosmetisk hårfjerning. Men fordi hårene her opløses, og ikke skæres, er risikoen for at få indgroede hår betydelig mindre end ved barbering.
  • Voksbehandling er ofte den bedste løsning, hvis du vil undgå indgroede hår, da den oftest fjerner hele håret helt nede ved roden. Da det gror helt forfra, er det vigtigt at du eksfolierer for at holde dine hårrødder blottede for at sikre, at de ikke fører håret tilbage i huden. Her er varm voks den bedste løsning, da varmen derudover også får porrerne til at åbne sig, så hårene kan fjernes ordenligt.

Lige meget hvilken metode du vælger, er det vigtigt, at du lærer at udføre den ordenligt, da det ofte er en forkert fremgangsmåde der er skyld i, at de indgroede hår dukker op. Så husk altid at læse brugsanvisningen og husk, at øvelse gør mester!